Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo, Legatura za Pomurje prvi četrtek v aprilu, vsako leto v drugi upravni enoti regije opravi Zbor redovnikov, pripadnikov legature. Tokrat so se dne 6.4.2023 zbrali na območju UE Ljutomer, na idiličnem, po odličnih vinogradniških legah in vinu svetovno znanem Jeruzalemu. V goste so povabili prvega prokonzula Konzulata za Slovenijo Tomislava Kovačiča, podžupana občine Ljutomer Borisa Filipiča in prvega legata Legature Maribor-Podravje Venčeslava Senekoviča.

V uvodnem delu srečanja v čudovitem Dvorcu Jeruzalem je za kulturno popestritev s pomočjo mentorja Janeza Munde poskrbela Urška Taškov na harmoniki, iz Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.

V delovnem delu Zbora redovnikov je drugi legat Andrej Šajnovič predstavil opravljene aktivnosti in dogodke v letu 2022, plan dela za leto 2023, kandidate za napredovanje po redovnih stopnjah in kandidata za sprejem v Red Jožeta Kocuvana. Sledilo je zelo zanimivo predavanje vinskega svetnika, prof. dr. Vojka Berceta, dr. med. na temo Vino, človek in zdravje, prvi prokonzul Tomislav Kovačič pa je predstavil aktualne teme, ki se bodo letos obravnavale v konzulatu in senatu Evropskega reda vitezov vina.

V nadaljevanju so se udeleženci v viteškem sprevodu sprehodili do bližnje cerkvice Svete žalostne matere božje, zgrajene leta 1652. Tam je bil ob svečanem viteškem protokolu s pomočjo duhovnika Jožefa Rajnara  v višjo redovno stopnjo vinski svetnik introniziran hospes Yukio Mori iz Japonske, ki je pripadnik Reda od leta 2019, sicer pa častni občan Mestne občine Murska Sobota.

V zaključnem delu srečanja so udeleženci viteško prijateljevali ob odličnih jedeh restavracije Dvorec Jeruzalem in vinih redovnih vinarjev: Cvetke Sakelšek, Štefana Krampača, Janeza Smolkoviča in Damjana Pihlara. Gastronomsko oceno hrane in vin je podal Branko Slavinec, gastronom legature.

Pripravo in izvedbo dogodka so ponovno uspešno opravili drugi legat Andrej Šajnovič, maršal legature Slavko Petovar, notar legature Boštjan Zver, enologinja legature Cvetka Sakelšek  in vinski svetnik Peter Kirič, ki je vse skupaj govorno povezoval.

Poslanstvo Evropskega reda vitezov vina je sicer poleg čaščenja vina namenjeno tudi promociji kulture pitja vina, ohranjanju vinogradniške in vinarske tradicije, duhovni odličnosti in plemenitosti, človekovemu dostojanstvu, slovenskim in evropskim vrednotam ter miru, ki je edino zagotovilo blagostanja.

Za objavo:   Andrej Šajnovič