7.12.2023 PREDNOVOLETNO VITEŠKO SREČANJE LEGATURE 2023

Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo, Legatura za Pomurje prvi četrtek v decembru, vsako leto v drugi upravni enoti širše regije, organizira svečano prednovoletno viteško srečanje. Tokrat so se dne 7.12.2023 zbrali na območju UE Lenart, v občini Cerkvenjak, v gostišču Pri Antonu. V goste so povabili prvega prokonzula Tomislava Kovačiča, župana občine Cerkvenjak Marjana Žmavca, prvega legata Legature Maribor-Podravje Venčeslava Senekoviča in skrbnika Stare trte iz Lenta Staneta Kocutarja.

V uvodnem delu srečanja sta za kulturno-glasbeno popestritev poskrbela virtuoza Goran Đurič na kitari in Andrej Polič na harmoniki. V nadaljevanju je v okviru Viteške besede prof. Stane Kocutar predstavil temo ”Dva z vinom podčrtana jubileja v letu 2024”. Govoril je o tem, kdaj, kdo in kako je spodbudil Franceta Prešerna, da je napisal Zdravljico in kdo je bil češki agronom, ki je leta 1924 v slovenskem jeziku napisal prvi sodobni strokovni priročnik ”Kletarstvo” . Sledila je zdravica prvega legata Ignaca Rajha vsem tistim pripadnikom legature, ki so zaznamovali leto 2023. Na oder so se postavili akreditiranec Jože Kocuvan, introniziranci Stanko Gjerkeš, Boštjan Zver, Peter Kirič in Marjan Žmavc, jubilanta Andrej Kraner in Janez Rihtarič ter prejemnik senatnega odličja časti Signum Honoris Andrej Šajnovič. V okviru Besede gostov je župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc Legaturi za Pomurje predal Zahvalo za aktivno viteško sodelovanje pri promociji žlahtnih vin in širjenju vinske kulture, voditelj Peter Kirič je prebral pozdravno pismo prvega prokonzula Tomislava Kovačiča, ki se je opravičil,  prvi legat Venčeslav Senekovič pa poudaril vzorno sodelovanje obeh legatur. Srečanje se je sklenilo s izhodom in predstavitvijo osebja gostišča Pri Antonu na čelu z vodjem Matejem Bračekom ter z gastronomsko oceno jedi, ki jo je podal Branko Slavinec, pomočnik gastronoma legature. Odlična vina k posameznim odličnim jedem sta prispevala redovna vinarja Ivan Janez Pučko in Jože Kocuvan, izbrala pa jih je redovna enologinja Cvetka Sakelšek. Pripravo in izvedbo dogodka so uspešno opravili prvi legat Ignac Rajh, drugi legat Andrej Šajnovič, maršal legature Slavko Petovar, notar legature Boštjan Zver, enologinja legature Cvetka Sakelšek, domačin vitez Ivan Pučko in vinski sodnik Peter Kirič, ki je vso prireditev govorno povezoval, čisto na koncu pa vsem prisotnim zaželel prijetne bližajoče se praznike in vse dobro v letu 2024.

Prvi prokonzul Tomislav Kovačič je med drugim zapisal: Seveda pa brez entuziazma nikjer ne gre in prav nič velikega ne nastane brez navdušenosti. Vredno se je zavzemati za to, za kar mislimo, da je prav. Vredno je izboljšati naš svet, vredno se je boriti za Evropo kot vinski kontinent miroljubnosti, vredno se je boriti za našo državo, vinorodno vinsko deželo Slovenijo.

December 2023                                                   Za objavo:   Andrej Šajnovič