Tradicionalni dogodek reza Stare trte v Mariboru vsako leto privabi na Lent, letos v prenovljeni podobi, množico častilcev te žlahtne rastline, ki se  slovesno poklonijo tej očuvani vrednoti večstoletne  dediščine.  Mestu  Maribor je še posebno v ponos, da so cepiči te najstarejše trte  na svetu, ki so jih darovali prijateljskim krajem in raznim organizacijam, našli svoje domovanje v marsikaterem vinogradu  po Sloveniji in širom po svetu.

Letos je Mestna občina Maribor na slovesnosti podarila pet potomk Stare trte. Prejeli so jih občina Središče ob Dravi, krajevna skupnost Kamnica, madžarska občina Kovacsvages, veleposlaništvo Španije v Sloveniji in Češki konzulat ERVV.

Najstarejša trta na svetu, sorte žametovka ali modra kavčina,  šteje  v  letošnjem letu 450 let. Po besedah skrbnika trte Staneta Kocutarja »se ji leta ne poznajo in je v odlični kondiciji«.

Tako kot vsako leto so se slovesnega obrezovanja trte udeležili predstavniki različnih legatur ERVV Konzulata za Slovenijo pod vodstvom  prvega prokonzula Tomislava Kovačiča, med njimi tudi redovniki Legature za Primorsko.  Zbiranje gostov je potekalo v znamenitem Vodnem stolpu ob Dravi, kjer jih je s kapljico rujnega pogostil redovnik ERVV Dušan Kelbič. Pisano druščino so na slavnostnem dogodku  popestrile vinske kraljice t.i »plemenite glasnice slovenskih vin in vinske kulture« iz različnih slovenskih vinorodnih območij. Še posebej sta bili izpostavljeni mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer in vinska kraljica Slovenije Sanja Ferjančič.

 

Avtor: Mirjam Kastelič, dama ERVV, Legatura za Primorsko

Fotografije: Patrik Zgonik, hospes ERVV, Legatura za Primorsko