04.04.2024 Slovenski Master turnir vin sorte Sauvignon 2023

V četrtek dne 4.4.2024 je v prostorih Hiše kulinarike centra GRM Novo mesto v Novem mestu potekal prvi Master turnir vin sorte Sauvignon.

V letu 2023 sta imela oba viteška redova, Združenje slovenski red vitezov vina (ZSRVV) in Evropski red vitezov vina Konzuzlat za Slovenijo (ERVV), viteški turnir vin sorte Sauvignon. Prav tako se je na Ptuju odvijal že 9. Salon Sauvignon. V počastitev prihajajočega, 10. Salona Sauvignon smo se vsi trije deležniki odločili, da še enkrat ocenimo najboljše Sauvignone iz vseh treh ocenjevanj. Odločili smo se, da na Master turnirju lahko nastopi po pet najboljše ocenjenih vin sorte Sauvignon iz posameznega ocenjevanja. Tako je bilo v konkurenci za posebno priznanje skupno 15 vin. Tudi strokovna ocenjevalna komisija je bila sestavljena iz po treh članov posamezne organizacije, ter predsednika ocenjevalne komisije. Vina so bila ocenjena po metodi 100 točk.

Poleg ocenjevalne komisije so bili na dogodku tudi predstavniki obeh redov in Salona Sauvignon, ter predstavniki medijev. Prav tako sta nas s svojo prisotnostjo počastila župan MO Novo mesto gospod Gregor Macedoni in ravnateljica Višje strokovne šole Grm Novo mesto gospa dr. Mateja Colarič Bajc. Za strežbo vin so poskrbeli Vinski svetovalci vinorodne dežele Posavje, za pripravo prostora in strežbo kosila pa dijaki Srednje gostinske šole in študentje višje strokovne šole GRM Novo mesto, ki so svoje delo odlično pripravili.

Tako strokovna komisija kakor tudi ostali prisotni so bili nad kakovostjo vin sorte Sauvignon blagorečeno navdušeni. Prav neverjetno je, da imamo na tako majhnem prostoru toliko odličnih, a karakterno različnih Sauvignonov. V ostrem boju je postalo vino Sauvignon letnik 2021iz Vinske kleti Žorž 1696 iz Slapa pri Vipavi, zmagovalec Master turnirja Sauvignon 2023.

Podelitev diplom in posebnega priznanja zmagovalcu bo v soboto 18.5.2024 na Salonu Sauvignon na Ptuju.

Na tem mestu se moramo še enkrat zahvaliti centru GRM Novo mesto, še posebej dijakom in študentom ter njihovim mentorjem, sekciji vinskih svetovalcev vinorodne dežele Posavje za odlično opravljeno delo in ves potreben soport pri ocenjevanju vin. Prav  tako se je potrebno zahvaliti za brezhibno pomoč tehnični ekipi, Tomislav Kalan in Milan Vitas, za pripravo vzorcev in računalniško podporo. Ne nazadnje gre zahvala tudi vodji turnirja prof.dr. Marimu Beroviču za velik prispevek pri organizaciji in izvedbi turnirja.

 

Predsednik ocenjevalne komisije, Prokonzul-administrator

Anton Pezdirc OKT Eques de vino