Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo, Legatura za Pomurje prvi četrtek v aprilu, vsako leto v drugi upravni enoti regije opravi Zbor redovnikov, pripadnikov legature. Tokrat smo se dne 4.4.2023 zbrali na območju UE Lendava, v hotelu Thermal Resort v Lendavi. V goste smo povabili generalprefekta, consula titularis Franca Zlatka Dreua, prvega legata Legature Maribor-Podravje Venčeslava Senekoviča in etnologa dr. Alberta Halasza.

V uvodnem delu srečanja sta za kulturno popestritev poskrbela Rok Vučko na harmoniki in Vid Ščančar na klarinetu in bobnih.

V delovnem delu Zbora redovnikov je drugi legat Andrej Šajnovič najprej izvedel interaktivno viteško ceremonijo za delovna srečanja legatur, v poročilu pa predstavil opravljene aktivnosti in dogodke v letu 2023, plan dela za leto 2024 ter kandidate za napredovanje po redovnih stopnjah in kandidata za sprejem v Red v letu 2024. Sledilo je predavanje etnologa dr. Alberta Halasza na temo ”Zgodovina vinogradništva na območju Lendave” , generalprefekt Dreu je predstavil aktualne teme v Senatu in strukturo Senata, prebralo pa seje tudi pismo prvega prokonzula Tomislava Kovačiča o aktualnih dogodkih v Konzulatu za Slovenijo.

V drugem delu srečanja je po skupnem fotografiranju sledilo viteško druženje in prijateljevanje ob odličnih vinih pripadnikov Reda Egona Krampača in Milene Toplak, okusnih jedeh iz kuhinje hotela Thermal Resort in njihovi prijazni postrežbi. S pomočjo botra Janeza Smolkoviča sta se predstavila tudi nova kandidata za sprejem v Red Tjaša Kovačič in Miha Kuhar.

Pripravo in izvedbo dogodka so ponovno uspešno opravili:  prvi in drugi legat Ignac Rajh in Andrej Šajnovič, maršal legature Slavko Petovar, notar legature Boštjan Zver, enologinja legature Cvetka Sakelšek, gastronom Branko Slavinec  in vinski sodnik Drago Dervarič, ki je vse skupaj govorno povezoval.

Poslanstvo Evropskega reda vitezov vina je sicer poleg čaščenja vina namenjeno tudi promociji kulture pitja vina, ohranjanju vinogradniške in vinarske tradicije, duhovni odličnosti in plemenitosti, človekovemu dostojanstvu, slovenskim in evropskim vrednotam ter miru, ki je edino zagotovilo blagostanja.

Za objavo:          Andrej Šajnovič