»Mesto rož«  s paleto dogodkov  marsikoga ne pusti ravnodušnega in ga spodbudi, da se mu odzove. Nekateri dogodki so že  tradicionalni in med njimi je prav gotovo vsakoletni festival malvazij. Letos je potekal 10. in 11. marca. Program je bil pester, število vinarjev in vinogradnikov,  ki so  nudili sadove svojega trdega dela je bilo veliko, prav tako tudi obiskovalcev, ki so svoje brbončice razvajali z okusi različnih malvazij, med njimi penečih, svežih, zrelih, maceriranih….. Bila so vina z območja Slovenske in Hrvaške Istre, Krasa, Vipavske doline  in dežele Friuli Venezia Giulia ter širše.

Med prejemniki zlate medalje  za zrelo malvazijo je bila tudi vinska klet La Sclusa iz italijanskega društva Le Donne del Vino (Žene in  vino). Zanimivo društvo, ki  deluje  od leta 1988 s poslanstvom promoviranja vinske kulture in vloge žensk v njegovi proizvodnji ter družbi nasploh kot tudi na področju humanitarnosti. Nacionalno društvo je organizirano po regijah in je koncem leta 2023 štelo 1058 članic  z  različnih področij, lahko so  vinogradnice, vinarke, kletarke, somiljejke, novinarke in poznavalke vin. Tovrstna društva delujejo tudi v nekaterih drugih državah, kot na primer v Argentini, Avstraliji, Novi Zelandiji, Čilu, Nemčiji, Avstriji, Franciji, itd. Leta 2019 se je odvijal svetovni kongres društev Žene in vino. V pogovoru z eno izmed članic društva Le Donne del Vino, smo izvedeli, da se tudi v Sloveniji razvija podobno združevanje ženskih vinogradnic, vinark in poznavalk vinske kulture. Z eno smo se sicer spoznali, vendar pa podrobnejšo novico prepuščamo njej oziroma njim samim.

Letošnji festival malvazij je bil ponovno prijetno doživetje za vse, še posebej za redovnike Legature za Primorsko, ki smo bili navzoči na dogodku prvi dan.

 

Avtor: Mirjam Kastelič, dama ERVV, Legatura za Primorsko

Fotografije: Ivo Kastelič