10.06.2023 ZAOBLJUBA MIRU IN PRIJATELJSTVU NA 7. ALPE – JADRAN (AJ) SREČANJU KONZULATOV ERVV

Udeleženci srečanja, predstavniki  Konzulatov Italije, Slovenije, Hrvaške in Avstrije Evropskega reda  vitezov vina smo se, 10. junija 2023. na kraški vzpetini Debela Griža / Monte San Michele,  poklonili spominu na padle vojake različnih narodnosti v 1. svetovni vojni  in se opomnili na nesmiselnost  vojn, ki jih tudi v 21. stoletju netijo svetovni samodržci ne ozirajoč se na smrtonosne posledice.

 

Ob obisku  muzeja na prostem z mnogimi spominskimi obeležji na katerih so imena polkov, brigad in vojakov ter podzemnimi kavernami, ki hranijo fotografije in vojne najdbe, katere pričajo   o strahotnih krvavih bitkah in ne-nazadnje zgodbah, ki so nam jih podajali vodiči,  smo bili globoko pretreseni.

Zato ne preseneča, da so govorniki v svojih nagovorih poudarjali pomembnost miru, ljubezni, bratstva  in prijateljstva med narodi. Omenjeni cilji so bili, so in bodo  poslanstvo našega viteškega reda. Ugotovitev je bila enotna, da je »vojna uničevalno« dejanje, medtem ko »mir zagotavlja napredek in blaginjo«.

 

Slovesnost navzočih konzulatov ERVV v parku  na Debeli Griži je počastila godba na pihala Giuseppe Verdi iz Lavariana. Svoj nastop so po igranju italijanske, hrvaške, slovenske in avstrijske himne zaključili z evropsko himno pri čemer smo vsi navzoči sklenili krog ter nazdravili svobodi, miru in prijateljstvu.

 

Srečanje smo nadaljevali v prijetnem domačem gostišču »Locanda Devetak« ob meji s Slovenijo kjer me  je gostilničar ob jutranji dobrodošlici prijazno opomnil, da se pri njih govori »predvsem slovensko«. V slovenskem jeziku je govoril tudi na popoldanskem druženju, ko je  predstavil svoje gostišče s 153. letno tradicijo ter  avtohtono in slastno hrano, ki nam jo je pripravila njegova soproga s svojimi pomočniki. V jedilnem listu, ki nas je pričakal na mizi, so bili hrana in vino  predstavljeni na izviren in oblikovno všečen način v štirih jezikih narodov z območja AJ in celo v angleškem jeziku.

 

V prijetnem vzdušju smo se našim italijanskim gostiteljem, še posebej prokonzulu Konzulata za Italijo, vitezu Diegu Cerlenizzu, prvemu legatu za Furlanijo Julijsko krajino (FVG), vinskemu sodniku Alfredu Gian Carlu Menonu in prvemu legatu za Emiljo Romanjo (Emilio Romagna), vinskemu sodniku Dariu Plišiću, dipl.ing., zahvalili za odlično organizirano srečanje konzulatov ERVV z območja AJ ter  jim podarili sadike vinskih trt, in sicer: Žametno črnino najstarejše trte na Slovenskem, Plavino iz Zadarsko – Šibeniškega območja in sadiko z avstrijske Štajerske ter z avstrijske Koroške.

 

Celodnevni slavnostni dogodek smo zaključili z obljubo, da tradicijo srečanj konzulatov z območja AJ, ki je bilo ustanovljeno v Benetkah  1978. leta, nadaljujemo na temelju Listine o miru in prijateljstvu.

 

In nenazadnje, udeleženci iz Legature za Primorsko so nato hiteli v Vipavski Križ na festival vina Zelen in viteški turnir vina Zelen.

 

Mirjam Kastelič, dama

Slikovno gradivo: Ivo Kastelič