13.05.2023 »VELIČASTNIH PET« iz Legature za Primorsko v Sevnici

Velika viteška svečanost ERVV v Sevnici, 13. maja, je bila nadvse prijetno doživetje za kar gre zahvala Sevničanom, viteškim prijateljem iz Legature BKDP in vsem ostalim, ki so bili vpeti v organizacijo in izvedbo prireditve. Tudi vreme je zdržalo vse do poznega popoldneva, čeprav so temni oblaki grozili preko celega dne, da bodo spustili na udeležence kar nekaj dežja.

 

Zbrali smo se na Glavnem trgu v mestnem parku ob spremljavi godbe napihala kjer nam je Društvo Salamarjev ponudilo prvo nagrajeni salami ter domači kruh,  nekateri so se odločili za topel ričet, grelo pa nas je tudi  izvrstno vino Vinsko gastronomskega centra Turn  KZ Krško. Sledil je  viteški obred v cerkvi Sv. Nikolaja s podelitvijo akreditacij in intronizacij, ki ga je s svojim nastopom  obogatila sopranistka Anja Žabkar. Ob zaključku viteškega protokola v cerkvi je Trobilni  kvintet Bach z izvedbo viteške in evropske himne najavil odhod na Vrh pri Boštanju v gostišče Dolinšek. Tu je vodenje programa v simpatičnem slogu prevzel Sinjo Jezernik. Na trati pred gostiščem nas je pričakala Vinska kraljica Slovenije, Maja Pečarič, medtem ko se je proglasitve viteškega vina za leto 2023, razveselil vinar Janko Kobal s svojo Modro frankinjo luno, letnika 2019. Po kulinaričnem razvajanju  z  dobrotami  gostišča Dolinšek in vinske kapljice vinogradnikov ter vinarjev iz Posavja, Dolenjske in Bele Krajine, vinskih napitnicah v izvedbi sopranistke Žabkarjeve, pozdravnem nagovoru prokonzula Konzulata ERVV za Romunijo, ki je vse udeležence prireditve povabil  v Temišvar, Evropsko prestolnico kulture za leto 2023,  je prijetno druženje skoraj dvestotih udeležencev dogodka  skupaj z nekaj spremljevalci, zaključil  prvi legat Legature BKDP, vitez vina Franci Sotošek.

 

Na tej veliki viteški svečanosti nas je bilo mnogo tistih, ki so vstopili v ERVV in postali hospita oziroma hospes ter tistih, ki smo napredovali v višje redovne stopnje. Bili smo iz različnih legatur. V Legaturi za Primorsko nas je bilo pet in nadeli smo si nekoliko filmski nadimek »Veličastnih  pet«, kajti postati član ERVV ali pa napredovati v višjo redovno stopnjo je posebna čast za člana reda vitezov vina.

 

V Sevnici smo bili tega častitljivega  dejanja deležni naslednji člani Legature za Primorsko: Zvonko Curk, ki je postal Vinski svetnik, Mirjam Kastelič je napredovala v Damo, Maruška Gašparin  v Vinsko damo, Stanka Berce je postala Hospita, medtem ko je Boris Lozej napredoval v Vinskega sodnika.  Prvi legat Legature za Primorsko, vitez vina Boris Jež, se nam je ponosno pridružil pri ovekovečenju našega veselja.  Hvala Matiji Kafolu, vinskemu sodniku, za fotografski spominek.

 

 

Mirjam Kastelič, dama ERVV, Legatura za Primorsko