14.03.2024 21. SVEČANA SIMBOLNA VITEŠKA REZ VINSKE TRTE (PEČAROVCI)

V Pečarovcih, majhnem in zanimivem naselju na obronkih Goričkega v občini Puconci je vsako leto drugi četrtek v marcu z veliko simbolike organizirana svečana viteška rez trte Ranina. Gre za  edino avtohtono sorto v Pomurju, ki je bila ob priliki viteškega srečanja pred 21 leti simbolno posajena v samem vaškem jedru. Od takrat se vsako leto ob trti zberejo redovniki, pripadniki Evropskega reda vitezov vina, Legature za Pomurje in Slovenskega reda vitezov vina, Omizja za Pomurje ter številni domačini, skupaj preko 40 oseb. Namenijo ji nekaj besed zahvale in časti, domači župnik blagoslovi njen bodoči rod in letino, strokovnjaki jo primerno strokovno obrežejo, pevke pa dogodek popestrijo z pesmijo. V pripravi in izvedbi svečanosti sodeluje Krajevna skupnost, občina, župnija in gostilna Zelko kot domačin srečanja.

Oba viteška redova vino častita kot žlahtni napitek in širita njegov sloves, zavzemata se za kulturo pitja vina, za etične vrednote, odnos do domovine, duhovno odličnost, plemenitost duha, človekovo dostojanstvo ter za mir in prijateljstvo. Prispevata pa tudi k ohranjanju pomena vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, Pomurju, Prekmurju.

Letos je svečanost zaznamovalo kar nekaj simbolike:

  • Na vaškem trgu so zbrani na svečanosti javno potrdili ustanovitev Krajevnega odbora za ohranitev viteške trte Ranina v Pečarovcih. Vodil ga bo Jože Rituper, skrbnik trte pa bo Franz Horvat Kner
  • Pokušalo se je vino iz lanskega pridelka, kar se je zgodilo prvič v 21. letih.
  • Pri rezi sta ob vitezih prvič sodelovala domača vinogradnika Franc Zelko in Milan Ficko, ki sta na pogostitvi ponudila tudi svoja vina
  • Posebej za to svečanost je čudovito pesem napisal in predstavil gostitelj dogodka Dušan Zelko
  • Spoštljiv odnos med obema redovoma in naseljem Pečarovci je tako postal še pristnejši.

Svečanost so s svojo prisotnostjo med drugimi počastili: prvi in drugi legat Legature za Pomurje v Evropskem redu Ignac Rajh in Andrej Šajnovič, ambasador reda in konzul omizja za Pomurje v Slovenskem redu Štefan Pavlinjek in Zlatko Borak, župan občine Puconci Uroš Kamenšek, predsednik Krajevne skupnosti Jože Rituper, duhovnik Ivan Kranjec, predsednica TKŠD Danica Kardoš, gostitelj Dušan Zelko in prejšnji župan Ludvik Novak. Dogodek je povezoval Peter Kirič.

 

Marec 2024