14.04.2023 DAN VITEŠKEGA PRIJATELJSTVA V SLOVENSKI ISTRI

Drugo srečanje Legature Hrvaškega primorja, Istre in otokov in Legature za Primorsko je letos potekalo v Slovenski Istri. Po lanskoletnem prvem druženju na katerem smo člani Legature za Primorsko spoznali in okusili bogastvo vinskih kleti Prelac in Kozlović iz Momjana ter Franković iz Buj in s hrvaškimi prijatelji izmenjali izkušnje o trtah in vinu, je bilo ob ukinitvi šengenske meje s Hrvaško, letošnje srečanje še toliko bolj prijateljsko in sproščeno. Tudi vreme, ki je še na petkovo zgodnje jutro pretilo z dežjem, se je ustalilo.
Zbrali smo se na Kmetiji Mahnič v Dragonji kjer nas je v dan viteškega prijateljstva s pesnitvijo Prešernove »Zdravljice« v priredbi Ubalda Vrabca popeljal oktet Pergula iz Sv.Petra. Verzi te Prešernove poezije so bili izbrani z namenom, kajti v njih se prepleta pesnikova velika vizija o prijateljstvu, boljši prihodnosti, in da vsi narodi nekoč zaživijo v miru in slogi. Za uresničitev omenjenega pa sta pogoj človeška dobrota in njegova plemenitost. Vse to, kar v svojem poslanstvu združuje Evropski red vitezov vina in čemur je namenjen dan viteškega prijateljstva.
Po izrečenih dobrodošlicah Mirjam Kastelič v imenu družbenikov Viteškega vinograda miru in prijateljstva in prvega legata Legature za Primorsko, viteza Borisa Ježa ter zahvale viteza Antonija Fućak v imenu Legature iz Hrvaške, je vinski svetnik Adriano Mahnič predstavil krožnik domačih delikatesnih dobrot, ki smo jih zaužili ob kozarcu Belega in Rdečega Viteza, letnika 2021, prvega vina iz grozdja obranega v viteškem vinogradu. Ob spremljavi okteta Pergula s pesmijo »Pozdrav Istri«, smo se nato sprehodili do vinograda. Vitez Gvido Mahnič je predstavil »mlado« zgodovino nastanka in razvoja vinograda od leta 2018 dalje. Vinograd v svojih trinajstih vrstah goji 12 različnih starih istrskih sort belega grozdja in 7 različnih starih sort rdečega grozdja ter trse, ki so jih ob blagoslovu vinograda 2021. podarili Slovenski red vitezov vina, KGZ Nova Gorica – Trsničarsko središče Vrhpolje ter posamezni konzulati ERVV za Avstrijo, Italijo, Hrvaško, Črno Goro in Češko. Skratka, ta vinograd, ne le, da simbolizira mir in prijateljstvo, temveč tudi s tolikšnimi sortami grozdja, ki se povežejo v vinsko kapljico, predstavlja posebnost na področju vinogradništva in vinarstva. Prijatelji iz Legature za Hrvaško primorje, Istro in otoke, so to raznovrstnost Viteškega vinograda miru in prijateljstva na dan viteškega prijateljstva še obogatili s štirimi trsi sort: Momjanska malvazija, Kastavska belica, Žlahtina in Verduc. Sledila je pesem »Oj, preljuba vinska trta« v izvedbi Pergule in že se nam je pridružil psiček Bruno s svojim gospodarjem ter nas sprehodil do vznožja naravne znamenitosti Stena, da pokaže svojo sposobnost »lova na tartufe«. Bil je uspešen, saj je v kratkem času odkril tri črne tartufe. Za vsak tartuf si je prislužil nagrado gospodarja Sama.
Iz Dragonje smo se odpeljali v smeri Kopra. Na poti smo obiskali Oljarno Lisjak, ki je po obsegu pridelanega oljčnega olja med največjimi v Istri. Slovi tudi po tem, da je okolju prijazna, saj vsi odpadki, ki ostanejo po stiskanju oljk, gredo v nadaljnjo predelavo in uporabo. Zanimiva pa je tudi po svoji turistični ponudbi s starodobniki, v nastajanju je glamping in verjetno bodo v bližnji prihodnosti na trgu ponudili še kaj novega. Degustirali smo olja različnih okusov, med njimi tudi tisto, ki je le dan pred našim obiskom, dobilo zlato medaljo na mednarodnem ocenjevanju v New Yorku.
Pester program druženja smo zaključili z obiskom kleti Vinakoper, ki ni le največja klet v Slovenski Istri, temveč tudi bogata po raznovrstnosti vrhunskih vin. Dano nam je bilo, da smo degustirali štiri različna vina in se nato napotili v restavracijo KOGO, ki nam je pripravila odlično kulinarično doživetje. Seveda tudi tokrat ni šlo brez petja. Oktet Sotočje iz Vipavskega nas je prijetno presenetil že v kleti ter nato z vižami nadaljeval ob večerji.
Ne le viteški prijatelji s Hrvaške s prvim prokonzulom Petrom Cotom in prvim legatom za Hrvaško primorje, Istro in otoke Antonom Fućakom ter vsi mi iz Legature za Primorsko kot tudi prvi prokonzul za Slovenijo Tomislav Kovačič smo si bili enotni, da smo preživeli čudovit dan v Slovenski Istri, ki obeta ponovna kot tudi nova prijateljska srečanja s konzulati oziroma legaturami sosednjih držav.

Za fotografsko gradivo gre zahvala Ivu Kasteliču, Matiji Kafolu vinskemu sodniku in Lucijanu Bratuši vinskemu svetniku.

Mirjam Kastelič, hospita ERVV, Legatura za Primorsko