Redovniki legature smo praznik vina obeležili na svojevrsten način na Turistični kmetiji Kraljič, v zaselku Tabor pri Dornberku, 15. novembra. V prijeten in zabaven večer nas je popeljal Oktet Sotočje s svojim bogatim repertoarjem in  prvo zapeto pesmijo o vinorodni Vipavski dolini. Naš prvi legat vitez vina Boris Jež, se jim je pridružil s svojim tenorjem ter nas nato v nadaljevanju nagovoril z željo, da preživimo skupaj lep večer. Imel je prav.

Instrumentalni zvoki in glas Gorana Velikonje, so nam pričarali viže svetovnih uspešnic in marsikoga med nami spodbudile, da se zavrti. Ni ostalo le pri tem, s pripovedovanjem skečev v primorskih narečjih ob spremljavi svoje harmonike,  nas je pošteno nasmejal.

Kulinarično presenečenje nam je pripravila kuharska ekipa Kmetije Kraljič. Vsak krožnik je bil svojevrstna paša za oči in mešanica okusov po katerih smo se lahko le zadovoljno oblizovali. Izvrstno! Po grlu sta nam po želji stekli  kapljica  Kraljič Barbere in Kraljič Malvazije.

Slavospev o vinski kapljici nam je v svojih »razmišljanjih o vinu«,  podal vitez vina Friderik Miran Vodopivec. V njih je poudaril vinsko trto kot  večtisočletni simbol, njeno nesmrtnost, radost in zadovoljstvo s katerim plemeniti človeštvo.

Razšli smo se  z lepimi vtisi na martinovanje in z obljubo na   naslednje druženje.

 

Avtor: Mirjam Kastelič, dama ERVV, Legatura za Primorsko

Fotografije: Lucijan Bratuš, vinski svetnik ERVV, Legatura za Primorsko in Ivo Kastelič