18.07. do 22.07.2023 WINE TOUR DISCOVERY SLOVENIJA 2023

Na pobudo OEVE in Federation internationale des Confreries Bachiques (F.I.C.B.) je od 18. do 22. julija v Sloveniji po primorskih vinorodnih območjih Goriška Brda, Kras, Vipavska dolina in Slovenska Istra potekala izjemna ekskurzija. Zanimivo mešano skupino so sestavljali udeleženci iz Francije, Švice, Luxemburga, Avstrije, Madžarske in Slovenije. Konzulat za Slovenijo (Tomislav Kovačič, dr. Marin Berovič, Zlatko Franc Dreu) je s pomočjo Legature za Primorsko (Boris Jež, dr. Miran Vodopivec, Patrik Zgonik) pripravil vsebinsko in strokovno odličen program, ki je zajemal obisk vrhunskih vinskih kleti in restavracij ter ogled veličastnih zgodovinskih znamenitosti, med njimi: Medot Sparkling Winery, Bagueri klet Goriška Brda, Marjan Simčič, Movia Kristančič, vinarji Vipavske doline Benčina, Furlan, Saksida, Colja, Andlovič, Makovec, Vina Kobal, vinarji Krasa………, Villa Vipolže, Pikol, Grahor, samostan Kostanjevica, dvorec Zemono, dvorec Lanthieri, spomenik borbi za krščanstvo pri Ajdovščini, grad Štanjel. Strokovno vodenje je bilo zaupano dr. Marinu Beroviču. Na svečani večerji v restavraciji Pikol je bivšemu predsedniku Borutu Pahorju, nosilcu častnega viteškega križca bila podeljena zlata medalja F.I.C.B. Delegacijo Konzulata za Slovenijo so sestavljali: Tomislav Kovačič s soprogo, Zlatko Franc Dreu, Marin Berovič, Ignac Rajh, Andrej Šajnovič s soprogo, Majda Mogu, Boštjan Zver s soprogo, Dragan Mešič s soprogo.

Zadnji dan je vodenje in izvedbo programa prevzela vinska bratovščina Združenje slovenskega reda vitezov vina. Po plovbi od Portoroža do Kopra in obisku kleti Vina Koper se je Wine Tour Discovery 2023 zaključil s svečano večerjo v kleti Rodica, kjer je predsednik F.I.C.B. Alan Bryden podelil priznanja svojim dolgoletnim članom.

Po mnenju mnogih udeležencev iz tujine so v Sloveniji, ob veliki gostoljubnosti, naravnih lepotah, odličnih vinih in kulinariki, doživeli nekaj čudovitih in nepozabnih dni .

 

Prispevek pripravil:  Andrej Šajnovič