24.04.2024 ZBOR REDOVNIKOV LEGATURE ZA PRIMORSKO V VINSKI KLETI VIPAVA

Redovniki smo se tokrat  zbrali na letnem zboru  v vinski kleti Vipava. Klet nosi letnico 1894, torej letos slavi 130 let obstoja in delovanja, čeprav z mnogimi turbulentnimi obdobji povezanimi  z družbeno ekonomskimi spremembami, menjavami lastništva in v zadnjih letih tudi ekstremnimi podnebnimi vplivi.

 

V reprezentančnem Hramu vinske kleti  nas je pričakal slasten viteški prigrizek. Za to gre pohvala gostilni »Sivi Čaven« iz Potoč, ki nas je s svojo spretnostjo in znanjem pripravljanja jedi  razvajala tudi ob koncu uradnega dela zbora. Pravo harmonijo okusov pa so začinila vina kleti Vipava, začenši z dobrodošlico penino Zelen in nato pri večerji Sauvignon Lanthieri, Pinot Gris Terase, Merlot Terase ter ob sladici desertno  vino Vipavski Pikolit.

 

Andrej Furlan, komercialni direktor kleti nas je popeljal po kleti in predstavil različne  vinske linije od belih do rdečih vin in vinjaka. Kot zanimivost je poudaril, da pri imenovanju vin ter vinjaka iščejo ime med znanimi osebnostmi povezanimi z Vipavsko dolino, tako po cesarju Theodosiusu, grofu Lanthieriju, umetniku Venu Pilonu, duhovniku, poljudnoznanstvenemu  piscu, in pa učitelju vipavskih vinogradnikov Matiji Vertovcu.

 

Uvod v uradni del zbora je bil glasbeno obarvan. Čudovite in za mnoge prvič slišane zvoke je na glasbilu »hang drum« izvajal mladi glasbenik Dejan Štemberger. Nato nas je nasmejal  prvi legat Boris Jež  z zgodbo Carla Goldonija o njegovem obisku pri grofu Lanthieriju. Grof naj bi sicer bolehal za putiko vendar se bogatim gostijam v čast povabljencem ni odrekel. Pisatelju in njegovemu očetu, ki je bil zdravnik, so grofovi kuharji pripravili pojedino v  obliki piramide. Od spodaj navzgor sestavljeno iz kosov različnega mesa, kuncev in perutnine ter na vrhu zaključeno s škrjančki.

 

Andreja Škvarč iz Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje je zbor popestrila s predavanjem o vinorodnem okolišu Vipavska dolina. Nanizala  je mnogo zanimivih dejstev o vinskih sortah Vipavske doline ter pri tem izrazila željo, da naj vinogradniki razširijo nekatere stare vinske sorte, med njimi: cundra, planinka, gnjet, volovnik, čedajc, sladkočrn.

 

Medtem, ko so redovniki zborovali, je njihove spremljevalce popeljal po Vipavi Patrik Zgonik in jim predstavil lepote in zanimivosti kraja.

 

Prvi legat Boris Jež je z ustaljenim viteškim protokolom, kruhom in kozarcem vina,  odprl  uradni del zborovanja redovnikov legature. Začel je z besedami o povezanosti in sodelovanju,  o vrednotah, kot so resnica, pogum, spoštljivost in sočutje do sočloveka, odnos do okolja in prijateljstvo. Sledili sta poročili o delovanju legature v letu 2023 ter programu za leto 2024. Prvi prokonzul ERVV za Slovenijo Tomislav Kovačič je zbranim namenil pozdravne besede s poudarkom na poslanstvu ERVV ter povabil na slavnostni dogodek ob prvem viteškem obeležju miru Gallus Pacis, ki bo 9. maja v  Gornji Radgoni. S svojo navzočnostjo pa nas je na zboru počastila tudi vinska kraljica Slovenije, Ferjančič Sanja.

 

Letni zbor redovnikov Legature za Primorsko smo zaključili s pogostitvijo. Obema izvajalcema tako Kleti Vipava 1894 kot gostilni   »Sivi Čaven« želimo pri njunem uveljavljanju na trgu obilo uspešnih zgodb .

 

Avtor: Mirjam Kastelič, dama ERVV, Legatura za Primorsko

Fotografije: Ivo Kastelič