25.10.2023 LETNI ZBOR REDOVNIKOV LEGATURE S PRIJETNIM DOŽIVETJEM V VINSKI KLETI VINAKRAS

Za letošnji Zbor Legature za Primorsko smo izbrali vinsko klet, zadrugo Vinakras. Že sprejem, ki  so nam ga pripravili v vinski kleti s kozarčkom Marmorne penine, je obetal prijetno druženje med nami redovniki Evropskega reda vitezov vina (ERVV) kot tudi z osebjem vinske kleti. Direktor zadruge, Marjan Colja, nas je popeljal po kleti s paleto belih in rdečih vin, zorjenih v inox ali hrastovih sodih ter bogato zbirko arhivskih vin. Po strmih stopnicah smo se podali tudi v klet  6 metrov pod skalo, sicer obnovljeno, vendar z zadržano patino starosti. Sledila je degustacija vin linije Elite, Grand Prestige in Le Marie. Predstavitev posameznega vina katerega aromo in okus smo spoznavali, je bila temeljita. Tako smo izvedeli kolika je  obremenitev trte, kakšen je način obiranja, doba zorenja v sodih, ustekleničenja do ponudbe na trgu za bela vina z blagovno znamko Vitovska in Teran.

Sledil je letni Zbor redovnikov Legature, ki ga je z odlomkom iz knjige Vinoreja, Oda vinski trti iz leta 1844, avtorja Matije Vertovca, sicer  duhovnika vendar pa hkrati tudi poljudnoznanstvenega pisca, predvsem pa učitelja vipavskih vinogradnikov, otvoril prvi legat, vitez Boris Jež. V svojem nagovoru je poudaril viteštvo in viteški red, ki je v današnjem svetu brezčutnosti in osamljenosti ter vojnih grozot nedaleč od nas, posebna vrednota, kajti naša želja je boljši svet za vse nas. Gosta Zbora redovnikov sta bila vitez Tomislav Kovačič, prvi prokonzul za Slovenijo, ki je ponovno izpostavil poslanstvo viteškega vinskega reda, nanizal pomen dogodkov, kateri so se odvijali na območju Legature za Primorsko  ter izven meja ob sodelovanju redovnikov omenjene legature in nas pozval, da širimo vsebino ter spletni dostop do brošure Mladi in vino kot tudi povabilo za članstvo v ERVV.  Medtem ko nam je vitez Zlatko Franc Dreu, senatni odposlanec za EU, prenesel pozdrave in čestitke generalnega konzula Alfreda R.Tomborja Tintere za izvrstno delovanje  Konzulata za Slovenijo kot najuspešnejšega med šestindvajsetimi konzulati znotraj ERVV, še posebej pa je slednji izpostavil uspešen primer čezmejnega srečanja slovenskega konzulata s hrvaškim, oziroma Legature za Primorsko in  Legature Hrvaškega primorja, Istre in otokov. Nanizal  je tudi nekaj dogodkov ERVV v prihodnje, med njimi slovesnost v Luxemburgu  ob delovanju Schengena na kateri naj bi Konzulat za Slovenijo podaril najstarejšo vinsko trto in pa postavitev spomenika Gallus Pacis (Petelin miru oz.  mirovna nagrada ERVV) na meji med Slovenijo in Avstrijo, Slovenijo in Madžarsko ter Slovenijo in Hrvaško; povabil pa je tudi na ogled muzeja vina, ki je odprt v Grazu.

Zbor redovnikov je zaključil naš prvi legat s Poročilom o delovanju legature za leto 2022 ter dogodki v prvem polletju 2023 in povabilom na dogodke do konca leta.

Na zboru nas je bilo navzočih nekaj več kot polovica članov legature, med nami tudi Dušan Benčina (na fotografiji poleg direktorja Vinakras) iz Loža pri Vipavi,  ki se je v letošnjem letu lahko razveselil kar dveh priznanj, postal je vitez Evropskega reda vitezov vina in pa Vinar leta, nagrade, ki mu je bila podeljena na sejmu AGRA 2023.

Srečanje na Zboru redovnikov smo zaključili s kulinaričnimi dobrotami v katerih je bilo začutiti plodove jeseni k čemur sta se podala  Malvazija Classic in sladko aromatizirano vino Vili kleti Vinakras iz Sežane.

 

Za prijetno doživetje velja zahvala direktorju Vinakras, Marjanu Colji in vodji Kraške kleti, Eriki Golja ter njunim sodelavcem.

 

Avtor in slikovno gradivo: Mirjam Kastelič, dama ERVV, Legatura za Primorsko