25.5.2024 ČEZMEJNO PRIJATELJEVANJE NA POVABILO VITEŠKIH PRIJATELJEV HRVAŠKEGA PRIMORJA IN ISTRE

V Legaturi za Primorsko  razvijamo prijateljske odnose tudi preko meja. Na vinorodnem območju hrvaške Istre smo se pred tremi leti prvič srečali z redovniki ERVV za hrvaško Istro, Primorje in otoke, sledilo je srečanje v Slovenski Istri in letos so bili naši gostitelji ponovno viteški prijatelji s Hrvaške. Sprejeli so nas  na mostu, ki povezuje kopno z otokom Krkom ter nas popeljali v najstarejše in očarljivo mestece na otoku, v Vrbnik.

 

Naši prijatelji so nam z velikim zanosom predstavili tako zanimivosti samega mesteca kot krajine bogate z  avtohtonimi vinskimi sortami s poudarkom na žlahtini, na katero so v zadnjem času še posebej ponosni.  V vinskih kleteh z dolgoletno družinsko tradicijo »Kuća vina Katunar« in »Vinarija Nada« smo lahko začutili harmonijo okusov in arom njihove žlahtne kapljice, obiskali pa smo tudi zadrugo  družine Toljanič, kjer se ukvarjajo ne le samo z vinarstvom, temveč tudi s predelavo pršutov in hotelirstvom.

 

Med obema legaturama je bilo izmenjanih kar nekaj koristnih izkušenj s področja vinogradništva in vinarstva, pa tudi pobud s katerimi bi lahko prispevali k še učinkovitejšemu delovanju tako konzulata za Slovenijo kot konzulata za Hrvaško. Prijatelji so si  bili enotni, da so vezi, ki jih tkejo s tovrstnimi srečanji, dragocen doprinos k  afirmaciji delovanja vinskega viteškega reda. Zato smo že odločeni, da bo 4. srečanje  ponovno na slovenskih tleh, bodisi na Krasu, v Vipavski dolini ali v Goriških Brdih.

 

Avtor: Mirjam Kastelič, dama ERVV, Legatura za Primorsko

Fotografije: Boris Jež, prvi legat vitez vina ERVV, Legatura za Primorsko in Nadja Počkar, vinska dama ERVV,  Legatura za Primorsko