05.03. in 06.03.2023 Knjižica Mladi in Vino na Festivalu malvazije

Letošnji dogodek »kraljice vin – malvazije«, je na jubilejni 25. festival, ki se je iz začetnih simpozijev tekom let razvil v mednarodno srečanje ter druženje vinogradnikov in vinarjev  od Furlanije preko Vipavske doline, Krasa, Slovenske Istre do Hrvaške Istre,  privabil  kar 61 razstavljavcev ter  mnogo ljubiteljev te rumene žlahtne kapljice. Dogodek so s svojo navzočnostjo počastili poleg župana Občine Piran tudi predsednik društva someljejev, člani Slovenskega in Evropskega reda vitezov vina  ter vinska kraljica Slovenije in vinska kraljica Slovenske Istre za obdobje 2022/2023.

Člani Evropskega reda vitezov vina (ERVV), Legature za Primorsko, so bili na dogodku navzoči s poslanstvom, da predstavijo viteški red in knjižico Mladi in Vino S tem namenom je ERVV dobila na prireditvi svoj razstavni prostor in svojo delavnico.

Že res, da je knjižica namenjena mladim, ki bodo prvič segli po kozarčku vina ter tistim mladim, ki vino že uživajo, vendar  pa v popolnosti še ne zaznajo bogastva vinskih okusov ter vseh njegovih skrivnosti in lepot, je pa koristno vodilo tudi vsem drugim. Zato ni naključje, da so se ob razstavnem prostoru zaustavili udeleženci različnih starosti, katerim sta prvo informacijo ponudila Mirjam Kastelič, hospita in Peter Curk, hospes.

Na delavnici o knjižici je temelje in načela Evropskega vinskega viteštva  orisal prvi legat Legature za Primorsko, vitez vina Boris Jež, medtem ko je  samo vsebino knjižice na svojevrsten način ob degustaciji »pahljače« štirih malvazij, podal vitez vina Boštjan Zidar, enolog VinaKoper. Ne le, da se je sprehodil skozi vsebino knjižice, temveč je ob vsakem požirku degustacijskega vina, slednjega še  obogatil z zgodbami o kulturi pitja, načinu okušanja vin, kjer veliko vlogo igra primerno izbran kozarec, kajti le tako je mogoče z vsemi čutili celovito doživeti plemenitost vinske kapljice. Udeleženci delavnice, ki so v nadaljevanju okušali paleto malvazij različnih razstavljavcev, so lahko s pridom uporabili pridobljeno znanje.

Legatura za Primorsko je doslej promovirala knjižico Mladi in Vino na  treh dogodkih: ob martinovanju na prazniku vina v Štanjelu, 12. novembra 2022, pri cerkvi sv.Martina v Sečovljah, 13. novembra 2022 in v letošnjem letu na dogodku malvazije v Portorožu, 5. marca.

Za fotografsko gradivo gre zahvala Matiji Kafolu, vinskemu sodniku iz Legature Ljubljana, Ivu Kasteliču, Anji Tisel Zadnik iz ORAKB iz Štanjela

Mirjam Kastelič, hospita ERVV, Legatura za Primorsko