06. 05. 2017 – PODELITEV DOMICILNEGA GRBA VINOGRADNIŠKEMU DRUŠTVU TRTA, na obnovljeni društveni vinski kleti v Šmarju pri Jelšah

Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah je pripravilo dan odprtih vrat vinske kleti, ki je bila odprta v preteklem letu. Namen je bilo druženje ob okušanju vin članov društva, ki ga imajo v vinoteki. Ob tej priložnosti pa je Evropski red vitezov vina podelil domicilni grb celjskemu viteškemu omizju, ta pa je po dogovoru z društvom Trta in šmarskim županom sklenil, da grb namesti pri vhodu v šmarsko vinsko klet.
Prisotne pa je nagovoril tudi 1. prokonzul Evropskega reda vitezov vina Tomislav Kovačič, ki je predstavil sam red vitezov vina, njihovo poslanstvo ter izpostavil pomen grba, ki so ga prejeli v Šmarju: “Danes bo prvič podeljen domicilj na področju delovanja celjskega omizja, ki sega vse od Sotle pa do Savinjskih Alp… Domicilj pomeni še nekaj več, ne samo dom. Pomeni območje, kjer se srečujemo prijateljujemo, se lahko posvetimo drug drugemu ob vinu, ki kot žlahtni napitek na čudodelni način tako, da ga ob zmernem uživanju lahko dojemamo kot resnično najbolj zdravo alkoholno pijačo. Vino ima čudodelno moč, zato prispevamo h kulturi pitja na način, da smo tisti, ki promoviramo vino.”
Po nagovoru Tomislava Kovačiča sta vodja celjskega viteškega omizja Jože Tominšek in Jani Vreže namestila domicilni grb nad vhod v klet. Sledilo je druženje v kleti.
Po dogodku smo si ogledali muzej Baroka. V popoldanskem času smo se odpeljali v Podčetrtek na festival vina in čokolade. Tam smo, v prijetnem ambientu, poizkusili 6 vrst vina po izbiri na bogatih stojnicah vinarjev ter poskrbeli za čokoladne užitke ob razkošni ponudbi raznih čokolad in izdelkov iz nje.