Program Legature za Primorsko za leto 2023 je zelo pester in bo marsikateremu pripadniku izpolnil skrite želje, da obišče najbolj znamenite vinske kotičke ter s svojimi viteškimi prijatelji, ob okušanju žlahtne vinske kapljice, doživi prijetno druženje in prijateljevanje.

In tako smo letošnji program Legature v spremstvu našega viteškega prijatelja Boštjana Zidarja, viteza vina in glavnega enologa, začeli uresničevati z obiskom družbe Vinakoper. V soboto, 24. februarja nas je popeljal po kleti, predstavil njihovo dolgoletno vinsko bogastvo, ki začenja z letom 1947, in se tekom let razvija ter stremi k še večji popolnosti.

Svojo prvo radovednost smo potešili ob zemljevidu z legami od Debelega rtiča do Sečovelj, poraslimi z vinsko trto, katere grozdje konča v kleti Vinakoper. Gre za sorte malvazija, refošk, chardonnay, sivi in beli pinot, rumeni muškat, merlot, cabernet in cipro.

Nadaljevali smo v prostor, ki ga krasi eden največjih lesenih sodov v Sloveniji, izdelan leta 1953 v sodarni v Tacnu. Sod je danes le muzejski eksponat, zanimiv pa je tudi zaradi reliefa, ki ponazarja  istrsko simboliko: Šavrinko in Šavrina, trto, morje, galeba, kozo, oslička.

Nato smo prešli v »črno klet« z linijo rdečih vin, ki ji sledi prostor namenjen malvaziji. Tam so pod podobo Bachusa sodčki z vini, ki so bili že 24. leto na licitaciji, katere izkupiček gre v dobrodelne namene. V tretji kleti so sodi različnih proizvajalcev, ki služijo vinom barrique. Četrta klet bo namenjena najvišjim linijam. Svoj radovedni sprehod pa smo zaključili v kleti z  arhivskimi vini.

Sledila je degustacija vin ob slastni kulinariki restavracije KOGO. Izkušeni enolog, naš vitez Boštjan, je harmonijo vinskih arom in okusov povezoval  s hrano. V ničemer se ni zmotil, v vsakem kozarčku je bilo moč začutiti »eleganco, sočnost in sadnost«, kot se je izrazil, ko nam je govoril o vrhunskih vinih, ki so jih začutile  naše »brbončice«.

Že po tradiciji je naš prvi legat, vitez Boris Jež, druženje s svojo poetsko dušo oplemenitil z recitacijo. Tokrat s tisto izpod peresa dr. Livija Jakomina, našega prijatelja iz Slovenskega reda vitezov vina, ki opeva kraljico Malvazijo in kralja Refoška.

Zahvaljujoč enologu Boštjanu Zidarju, njegovim sodelavcem in ekipi restavracije KOGO, smo preživeli prvo letošnje čudovito druženje.

Mirjam Kastelič, hospita ERVV, Legatura za Primorsko