14. 10. 2017 – Svečanost ob 20 letnici delovanja Omizja za Primorsko, razvitje prapora ter umestitev sedeža legature

Štanjel, 14.10.2017
Prijetna sončna sobota je pozdravila goste ob slovesnosti in obletnici delovanja legature ter prisotne zbrane na Grajskem dvorišču gradu Štanjel nagradila z dobro voljo in popestrila prijetno druženje.
Vabilu se je odzvalo 32 članov Legature za Primorsko ter prijatelji iz Legature Prekmurje, Legature Maribor – Podravje, Legature BKDP ter Ljubljanskega omizja.
Prisotne so z besedo pozdravili 1. Prokonzul Tomislav Kovačič, župan občine Komen Marko Bandelli ter 1. legat Dr. Friderik Vodopivec. Slednji se je obenem zahvalil tudi vsem sodelujočim pri pripravi in organizaciji slovesnosti ter izdelavi legatnih atributov.
Pred blagoslovitvijo atributov Legature za Primorsko, ki jo je vodil Legatni vikar Lojze Furlan so prisotni ob kulturnem programu opravili svečano razvitje prapora. Namestitev ščita Legature za Primorsko, ki simbolizira nov uradni sedež je opravil član Legature za Primorsko Joško Harej- Eques de vino. Ščit se nahaja na zidu ob vhodu v poslopje Grajskega dvorišča na Gradu Štanjel.
Po svečanosti je v viteški dvorani sledila slikovna in govorna predstavitev ustanovitve ter 20. letnega delovanja Omizja za Primorsko, ki se je končala svečano večerjo. Predstavitev vin ter hrane sta odlično opravila Sommelier III. stopnje Nadja Počkar – Vinska dama in enolog Boštjan Zidar – Vinski sodnik.