09.03.2023 20. SVEČANA SIMBOLNA REZ TRTE V PEČAROVCIH

V Pečarovcih, majhnem in simpatičnem naselju na obronkih Goričkega v občini Puconci je vsako leto drugi četrtek v mesecu marcu z veliko simbolike organizirana svečana viteška rez edine avtohtone sorte v Pomurju, vinske trte Ranina. Pred 20. leti je bila ob priliki viteškega srečanja simbolno posajena na domačiji Zelko v ožjem vaškem jedru. Od takrat se vsako leto ob njej zberejo pripadniki Evropskega in Slovenskega reda vitezov vina, Legature za Pomurje in Omizja za Pomurje. Letos so ji namenili nekaj besed zahvale in časti, predstavili aktualno stanje v slovenskem vinogradništvu, blagoslovili njen bodoči rod in letino ter jo seveda primerno in strokovno obrezali. V pripravi in izvedbi dogodka je ob obeh redovih sodelovala tudi Krajevna skupnost oz. njeno naselje Pečarovci, občina, župnija in gostilna Zelko, ki je domačin srečanja. Za kulturni program je poskrbel duo Mystica, vina ob jedeh v družabnem delu srečanja pa so tokrat prispevali vinarji iz Omizja za Pomurje.

Trta in žlahtno vino sta v obeh viteških sredinah povzdignjena v simbol. Poslanstvo viteštva je namenjeno promociji kulture pitja vina, ohranjanju tradicije vinogradništva, čaščenju vina, duhovni odličnosti, plemenitosti duha, človekovemu dostojanstvu, slovenskim in evropskim vrednotam ter miru, ki je zagotovilo blagostanja.

Omenjena svečanost je lep primer pristnega odnosa in pozornosti človeka do žlahtne vinske trte in vina in s tem do narave, do pristnih in iskrenih medsebojnih odnosov vseh sodelujočih ter njihove skrbi za ohranjanje podeželja.