22.02.2023 DELOVNI SESTANEK LEGATURE LJUBLJANA S PREDSTAVITVIJO VINA SORTE ŠKRLET

Na pepelnično sredo, dne 22. 02. 2023 smo se pripadniki Legature Ljubljana srečali v domicilni gostilni Ančka v Senčurju na 2. delovnem sestanku v letu 2023.

OBRAVNAVANE TEME:

  • Potrditev aktivnosti za leto 2023. Dogodkom v organizaciji Legature Ljubljana smo dodali še 16 prireditev za leto 2023 v organizaciji drugih legatur, Sveta konzulata za Slovenijo in Senata, ki se jih lahko udeležijo pripadniki naše legature.
  • Delna sprememba predlogov za napredovanje v redu.
  • Predstavitev novega kandidata za vstop v OEVE Primoža Strojana.
  • Izčrpno predstavitev vina ŠKRLET je podal vinski sodnik Matjaž Kovačič. Gre za avtohtono belo sorto, ki jo na približno 100 hektarih gojijo na področju Moslavine, Pokuplja in Prigorja – Bilogorja na Hrvaškem. Skoraj pozabljeno sorto so v zadnjih 30 letih tamkajšnji vinogradniki s pomočjo Agronomske fakultete Univerze v Zagrebu dvignili na nivo, ko se škrlet lahko kosa z drugimi poznanimi belimi sortami. Škrlet je suho belo vino z nizko alkoholno stopnjo in sorazmerno visokimi kislinami, ki pa so lepo vkomponirane v zaokrožen okus. Ima svetlo rumeno barvo z zelenimi odtenki, sadno cvetico in svežino. Je pitno vino in v kulinariki  dober spremljevalec sladkovodnih in morskih rib, po tudi jagenjčka in drugih mesnin z žara. Trta je dokaj odporna na oidij, peronosporo in botritis.  Ime je dobila zaradi pojava rdečkastih do vijoličnih peg na zrelih jagodah. Vinogradnik Krešimir Trdenić iz Popovače nam je doniral škrlet letnikov 2021, 2017 in 1015, tako da smo se na degustaciji dobro seznanili s to sorto vina.

V nadaljevanju srečanja je sledila »brancinova pojedina« ob spremljavi vin, ki jih je prinesel nov pripadnik legature Tomislav Kalan.