V četrtek, 8. junija 2023 smo se v hotelu Habakuk pripadniki legature in gosti zbrali na letnem zboru. V kulturnem delu programa so zapeli fantje iz skupine Cantare (Deželica grozdja in sonca, En hribček bom kupil, Domača hiša). Maršal legature Drago Delalut je predstavil redovni ceremonial, ki se bo odslej izvajal ob delovnih srečanjih legature. Prvi legat Venčeslav Senekovič je podal poročilo o aktivnostih legature v letu 2022, plan dogodkov v letu 2023 ter predstavil kandidate za napredovanje in vstop v Red. S pomočjo posnetka se je prisluhnilo odličnima traktatuma najvišjega v Redu, Magistra generalisa Alfreda Tombora Tintera. V prvem se sprašuje: Kaj je vino?, v drugem pa: Kdo in zakaj je vinski vitez? V nadaljevanju je Prvi prokonzul Tomislav Kovačič predstavil aktualno v Konzulatu za Slovenijo in Senatu in dodal nekaj bogatih misli. Besedi gostov sta se odzvala tudi  oba povabljena legata Legature za Pomurje Ignac Rajh in Andrej Šajnovič.

V družabnem delu zbora je prijazno osebje hotela udeležencem postreglo nekaj skrbno izbranih jedi, ki so jih spremljala odlična vina redovnih vinarjev: Aperol rose penina, brut, 2017, Vinogradništvo Grajf; Sivi pinot, suho 2022, Vinogradništvo Gaube; Chardonnay, suho 2021, Vinogradništvo Očkerl; Zweigeld, suho, 2019, Vinogradništvo Mulec; Suhi jagodni izbor, sladko, 2015, vinogradništvo Meranovo. Oboje sta na koncu predstavila in pokomentirala gastronomka legature Majda Mogu in enolog Božo Čeh.

Tudi tokrat nam je žlahtno vino razjasnilo srca, da sedaj lažje hodimo po poti viteškega dostojanstva in medsebojnega spoštovanja. Tudi misel A.M. Slomška: ”Kdor vince prav uživa, veselje v srce vliva”, temu pritrjuje.

Dominik Tikvič, notar Legature Maribor-Podravje