08. 03. 2018 – 15. svečana viteška rez vinske trte v Pečarovci

Pred petnajstimi leti je Viteško omizje Pomurja, Evropskega reda vitezov vina imelo v Pečarovcih v gostilni Zelko svoje letno srečanje. Ob tej priliki je bila v krajevnem jedru simbolno posajena avtohtona pomurska vinska trta sorte Ranina. Vsako leto, drugi četrtek v mesecu marcu se opravi svečana viteška rez te trte, letos že jubilejna petnajsta. Dogodka se enakovredno udeležujejo tudi predstavniki Slovenskega reda vitezov vina, Omizja za Pomurje.
Uvodoma so udeležence pozdravili: vinska viteza Ignac Rajh iz Evropskega reda in Štefan Pavlinjek iz Slovenskega reda vitezov vina ter župan Ludvik Novak.
V programu je sodeloval pevski zbor Turističnega kulturnega športnega društva Pečarovci, povezoval ga je hospes Peter Kirič, trto in letino pa sta blagoslovila oba duhovnika, evangeličanski in katoliški, škof mag. Geza Erniša in domači župnik Jože Hozjan.
Zunanji del prireditve se je zaključil s svečano rezjo trte Ranina, ki so jo opravili vinski vitezi obeh redov, ob koncu tega dela svečanosti pa je okrog 60 navzočih nazdravilo s penino.
Sledila je selitev v prostore gostilne Zelko, kjer je osrednji del programa predstavljala svečana podelitev Listin o skrbništvu vinska trte v Pečarovcih.
Prejeli so jih: posameznik Dušan Zelko, predsednik Jože Rituper za Turistično kulturno športno društvo Pečarovci in župan Ludvik Novak za občino Puconci, v imenu obeh viteških redov pa so jih podelili Ignac Rajh in Andrej Šajnovič iz Evropskega ter Štefan Pavlinjek in Zlatko Borak iz Slovenskega reda vitezov vina.
Ob dobrih viteških vinih, slastnih jedeh iz gostilne Zelko in lepih pesmih v izvedbi domačega pevskega zbora se je v zelo prijetnem vzdušju nadaljevalo z viteško prijateljevanjem in druženjem.