Tudi letošnji festival malvazij ni razočaral obiskovalcev. Več kot 60 razstavljavcev je nudilo  več kot 150 različnih okusov te žlahtne mediteranske kapljice ali kot jo nekateri celo imenujejo »kraljice vin«. Vsak požirek je bil nekaj posebnega, kako tudi ne, saj se razlikujejo tehnologije pridelave ter območja na katerih se vzgaja in raste ta čudoviti plod malvazije.  Vinarji iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Vipavske doline in Brd na slovenski ter  italijanski strani so lahko razvajali obiskovalce festivala. Ne le to, tudi raznovrstnost dobrot kot so istrski pršut, tartufi v različnih kombinacijah ter ostrige so med požirki malvazije osvojili marsikaterega sladokusca.

Komisija je med toliko različnimi vzorci malvazij izbrala najboljše. Izbor Sommelier Slovenije 2025 si je prislužilo nagrade 62 malvazij, med njimi je bilo 49 zlatih medalj, 9 jih je prijelo veliko zlato medaljo in  4 so bile zmagovalne malvazije. Med slednjimi  sta bili zrela in sveža malvazija  vinske kleti Prelac iz Momjana, macerirana iz kleti Bordon iz Dekanov  ter penina vinarja Markežič iz Sv.Antona pri Kopru. Vse tri kleti imajo dolgoletno družinsko tradicijo.

Na dogodku smo bili na otvoritvenem dnevu navzoči tudi nekateri redovniki iz ERVV Legature za Primorsko, zato smo bili še toliko bolj navdušeni, da je bil kar z dvema nagradama iz kategorije »zmagovalna malvazija« okronan naš viteški prijatelj Rino Prelac iz hrvaške Istre, pobudnik prijateljevanja med Legaturo ERVV za Primorsko in Legaturo ERVV Hrvaškega Primorja in Istre. Letos, bo tovrstno čezmejno druženje s hrvaškimi prijatelji pri nas. 

27. festival malvazije je tako prvi kot drugi dan  nudil strokovne delavnice, med zanimivi pa je bil vsekakor simpozij o priložnostih in izzivih vinogradnikov pri oblikovanju vinske turistične destinacije.

 

Avtor: Mirjam Kastelič, dama ERVV, Legatura za Primorsko

Fotografije: Mirjam Kastelič in Ivo Kastelič